CZZS | Izjasnite se: Šta mislite o medvjedu?
7218
single,single-post,postid-7218,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
ursus_arctos

Izjasnite se: Šta mislite o medvjedu?

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

U toku je anketiranje stanovništva Republike Srpske o prihvatanju mrkog medvjeda od strane javnosti.

Centar za životnu sredinu je pokrenuo aktivnosti na zaštiti i upravljanju populacije medvjeda u Republici Srpskoj, uz podršku partnera iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Njemačke.

Nakon radionice o izradi Plana upravljanja populacijom medvjeda održane u februaru u Banjaluci, koja je okupila stručnjake za velike zvijeri sljedeći korak predstavlja procjena javnog prihvatanja medvjeda kroz anketiranje stanovništva, kako u području stalne, tako i u području njegove povremene rasprostranjenosti u Republici Srpskoj. Anketa je dostavljena putem pošte na nasumično odabrane adrese sa priloženim kovertama sa plaćenom poštarinom za vraćanje na adresu Centra za životnu sredinu.

Jasmin Pašić, Centar za životnu sredinu: „Ohrabrujemo stanovništvo da izrazi svoje stavove bez obzira da li je za, protiv ili neutralno prema očuvanju mrkog medvjeda. Mišljenje javnosti je važna pomoć u donošenju budućih odluka o upravljanju populacijom medvjeda.“

Anketa je realizovana uz podršku projekta „Upravljanje i zaštita populacije smeđih medvjeda u Sjevernim Dinaridima i Alpama“. Jedan od ciljeva projekta je poboljšati suživot medvjeda sa ljudima, te obogatiti naše znanje o faktorima i mehanizmima koji utiču na populaciju medvjeda.

„Rezultati studije će biti objavljeni na web stranici Centra za životnu sredinu i biće dostupni javnosti“, dodao je Jasmin.

Bosna i Hercegovina je 2008. godine ratifikovala Bernsku konvenciju koja štiti divlje vrste i prirodna staništa i po kojoj imamo obavezu da izradimo planove upravljanja za velike zvijeri, uključujući i medvjeda. Izrada ankete je jedan od važnih koraka ka zaštiti medvjeda i drugih velikih zvijeri u Republici Srpskoj i čitavoj Bosni i Hercegovini. Centar za životnu sredinu će nastaviti sa ovim aktivnostima, a u narednom periodu plan je uključiti i širi krug stručnjaka, kako bismo u konačnici imali očuvanu i sigurnu populaciju medvjeda.

29 Jul 2016