CZZS | Izaberi svoju energetsku budućnost!
6762
single,single-post,postid-6762,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Izaberi svoju energetsku budućnost!

11

Izaberi svoju energetsku budućnost!

Posted by czzs in Vijesti

Ako želimo osigurati sigurnu budućnost u kojoj će biti spriječene katastrofalne posljedice klimatskih promjena, emisije ugljen dioksida moraju biti drastično smanjene. Energetski sektor je jedan od vodećih emitera emisija ugljen dioksida.

Zbog toga je grupa od 18 nevladinih organizacija iz regije i Evrope odlučila da kroz projekt “Strategija za održivu energiju Jugoistočne Evrope” razvije model dostupan svim zainteresovanim građanima, pomoću kojeg će da imaju pristup važnim informacijama i dobiju priliku da se i sami oprobaju u planiranju energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Albaniji, Makedoniji i Kosovu.

Energetski model za 2050. godinu je prvi regionalni model sa javno dostupnim podacima, i kao takav, dat na slobodno korištenje svim građanima Bosne i Hercegovine. Model je usvojen u mnogim zemljama svijeta kao i od strane Međunarodne agencije za energiju (IEA) i analizira tehničke i ekonomske aspekte smanjenja emisija gasova staklene bašte. Za svaki veliki sektor, model nudi scenarije mogućih nivoa proizvodnje i potrošnje energije i emisije ugljen-dioksida do 2050. godine kao i načine utjecaja na njih ulaganjem u adekvatne tehnologije.

22

 

Model/igrica je besplatan i jednostavan za korištenje. Nakon odabiranja države i jezika, pomjeranjem poluga se kontroliše proizvodnja i potrošnja energije u više sektora, od saobraćaja do domaćinstava. Igrica je utemeljena na velikom broju konsultacija i procesu sakupljanja i provjeravanja informacija koji je trajao preko dvije godine a cilj je smanjiti emisije za 80% u odnosu na 1990. godinu. Isprobaj naš model i prijavi svoj rezultat!

Igrici možete pristupiti na ovom linku: www.see2050energymodel.net

 

28 Jan 2016