CZZS | Istorija
3832
page,page-id-3832,page-template-default,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Istorija

Kada je grupa studenata Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci pokrenula organizaciju Mladi istraživači Banjaluke nisu mogli ni pretpostaviti kakve aktivnosti će udruženje danas imati. U samom početku, željeli smo da se prevashodno bavimo naučno-istraživačkim radom, a da zaštita životne sredine bude posljedica istraživanja koja budemo provodili. Međutim, vrlo brzo smo shvatili da za naučno-istraživački rad nećemo imati podršku profesora sa fakulteta, nekad istovremeno smo otkrili da ukoliko želimo da se pitanjima životne sredine počne pridavati zaslužena pažnja, da ćemo morati promijeniti naš fokus aktivnosti.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

jelke

 

Učili smo i sticali iskustva uglavnom na svojim greškama, jer u početku nismo imali kontakte sa organizacijama i mrežama od kojih smo mogli učiti i zajedno raditi na aktivnostima. Iz tog razloga je i naš razvoj i sazrijevanje kao organizacije išlo sporijim tempom. Sazrijevanje je pratila i promjena ciljeva i metoda rada, a jedan od koraka je bio i promjena naziva u Centar za životnu sredinu.

Danas je Centar za životnu sredinu prepoznat kao organizacija koja na argumentovan i aktivan način pokušava da utiče na relevantne javne politike, podiže javnu svijest o pitanjima životne sredine, te da ostvaruje konstruktivnu saradnju sa drugim udruženjima, mrežama, institucijama i međunarodnim organizacijama.

 

Imajući u vidu multidisciplinarnost oblasti životne sredine i održivog razvoja, imamo određene aktivnosti i u drugim oblastima, kao što su voda, otpad, poljoprivreda, međunarodne finansijske institucije i dr, a imamo želju da nam ove oblasti prerastu u programe. Da bismo to postigli tražimo osobe koje su spremne da se aktivno posvete izazovima u ovim oblastima.

Photo1