CZZS | Inicijativa za produženje javne rasprave o Nacrtu izmjena i dopuna Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine
5546
single,single-post,postid-5546,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
Screenshot from 2014-05-22 14_12_16

Inicijativa za produženje javne rasprave o Nacrtu izmjena i dopuna Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine

Posted by czzs in Saopštenja

Katastrofalne posljedice poplava koje su zadesile područja Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske opominju da se koncept prostornog planiranja i upravljanja vodama mora radikalno izmijeniti ukoliko želimo da u budućnosti izbjegnemo slične posljedice po ljude, materijalna dobra i životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu uz podršku 21 udruženja traži od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske da produži javnu raspravu o Nacrtu izmjena i dopuna Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, a koja je planirano da završi 26. maja.

Smatramo da postoje najmanje dva suštinski važna razloga za produženje javne rasprave:

1. Građani, udruženja, jedinice lokane samouprave uprave i drugi pravni subjekti na područjima pogođenim poplavama, u trenutnim vanrednim i tragičnim okolnostima, nemaju mogućnost da na odgovarajući način učestvuju u javnoj raspravi o nacrtu dokumenta. Takođe, mnoga fizička i pravna lica sa područja koja nisu pretrpjela velike štete od poplava, u ovom periodu aktivno učestvuju u pomoći područjima koja su pogođena poplavama.

2. Razmjeri posljedica od trenutnih poplava, tj. one posljedice koje su već sada vidljive, pokazuju da se dosadašnji koncepti upravljanja prostorom, a posebno upravljanja vodama i zaštite od voda moraju dobiti mnogo više prostora za javnu i stručnu raspravu, te da se što prije usvoje razmotre alternative postojećim modelima. Prilagođavanje na posljedice klimatskih promjena mora da dobije značajnije mjesto u Prostornom planu Republike Srpske do 2025. godine.

Zbog svega navedenog, tražimo da se javna rasprava produži do kraja avgusta, te da se u javnu raspravu na odgovarajući način uključe svi oni kojima imaju želju, znanja i nadležnosti da o ovim temama raspravljaju.

Iskoristili bismo ovu priliku da pozovemo sve građane u Bosni i Hercegovini da se aktivno uključe u akcije pomoći žrtvama poplava i čišćenja poplavljenih područja, obzirom da smo na ivici humanitarne i ekološke katastrofe. Sada je najvažnije hitno djelovati, a o odgovornosti za propuste nadležnih institucija i pojedinaca će se morati provesti detaljna istraga.

Za više informacija:
Miodrag Dakić, Koordinator programa Energija i klimatske promjene, miodrag.dakic@czzs.org, 051 433 142, 066 475 444

22 May 2014