CZZS | Ignorišući preporuke Parlamenta EU, Evropska komisija ugrožava i interese BiH
7171
single,single-post,postid-7171,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
stop-ttip-red-ssp-simon-whittle

Ignorišući preporuke Parlamenta EU, Evropska komisija ugrožava i interese BiH

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Brisel/Banjaluka – Centar za životnu sredinu je jedna od 65 organizacija civilnog društva koje su potpisale pismo juče predato predsjedniku Parlamenta EU Martinu Šulcu. U pismu se ističe da Evropska komisija nastavlja da ignoriše kritične aspekte Rezolucije Parlamenta EU iz 2015. godine, a koja poziva na reformu trgovinskog sporazuma između EU i SAD (TTIP). Parlament EU je jedina institucija Evropske unije koju čine direktno izabrani predstavnici preko 500 miliona građana Evropske unije, sa ciljem da predstavljaju njihove interese. Kampanja TTIP: Privatni profit protiv javnog zdravlja, uklonimo hemikalije iz EU-SAD pregovora je poslala pismo pred 14. pregovore o TTIP, a koji će se održati u Briselu iduće sedmice.

Pismo naglašava nalaze iz novog izvještaja, koji pokazuje da je Evropska komisija prešla nekoliko “crvenih linija” koje je uspostavio Parlament EU. Izvještaj, koji su napravile organizacije Center for International Environmental Law (CIEL), ClientEarth i Health and Environment Alliance (HEAL), pojašnjava da TTIP prijedlog Evropske komisije može da utiče na slabljenje EU zakona o hemikalijama i pesticidima, može narušiti EU regulatorni sistem, te će zanemariti nadležnosti EU suda i sudova zemalja članica EU.

Evropska komisija predlaže da se Vladi SAD pošalje rano upozorenje o nacrtu regulativnih mjera, te da se omogući predlaganje određenih zakona. Kako će otvaranje ovih vrata ubuduće zaštiti naše zdravlje? U Evropi smo zabranili 80 pesticida, koji su i dalje legalni u SAD. Vlada SAD je već vršila pritisak na EU da ne preduzima ambiciozne mjere zaštite javnog zdravlja zbog hemikalija koje izazivaju hormonske poremećaje.

„Evropska komisija je takođe ignorisala prijedlog Parlamenta EU o rješavanju sporova između investitora i država. Parlament se izjasnio da svaka odredba ulaganja mora da poštuje jurisdikcije EU suda i zemalja članica. Zbog toga što  Evropska Komsija nije uspjela da primjeni ove prijedloge , postoje mnoge nedoumice oko toga da li je ovaj prijedlog kompatibilan sa EU sporazumima.“ rekla je Karla Hil, direktorica programa ClientEarth.

„Evropska komisija zanemaruje izražavanje javnog interesa i volje javnosti koja je utjelovljena u preporukama Parlamenta sa ciljem zaštite demokratije, zdravlja i životne sredine“, kaže David Azulaj, viši pravni zastupnik i direktor programa za zdravlje životne sredine organizacije CIEL. „Ukoliko se ne desi dramatični preokret, Evropska komisija je spremna za pregovore o predloženom TTIP sporazumu, što Parlament, zemlje članice i javnost u EU ne mogu, ne trebaju i sigurno neće prihvatiti.“

“Iako Bosna i Hercegovina nije članica EU, sporazumi o pristupanju EU i usklađivanju domaćih zakona sa zakonodavstvom u EU, praktično znači da bi TTIP sporazum imao ogromne posljedice i po građane i životnu sredinu u BiH, imajući u vidu da je BiH članica CEFTA sporazuma. Na žalost, informacije o TTIP sporazumu se u domaćim medijima ne pojavljuju, a predstavnici zvaničnih institucija o ovom sporazumu ne diskutuju, dok se bave predizbornim kampanjama za lokalne izbore.”dodao je Miodrag Dakić iz Centra za životnu sredinu.

08 Jul 2016

Tags: