CZZS | Građanska inicijativa za Borik predala peticiju sa više od 5000 potpisa
6594
single,single-post,postid-6594,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Građanska inicijativa za Borik predala peticiju sa više od 5000 potpisa

12233343_10208076115929478_1167933225_n

Građanska inicijativa za Borik predala peticiju sa više od 5000 potpisa

Posted by czzs in Vijesti

Građanska inicijativa za Borik je 16. novembra u 12.00 časova predala Skupštini grada Banjaluka peticiju sa više od 5000 potpisa, kojom se traži donošenje odluke o stavljanju van snage prethodne odluka Skupštine grada Banjaluka o izradi izmjena dijela regulacionog plana stambenog naselja Borik. Pomenutim izmjenama su na lokaciji javne zelene površine i dječjeg igrališta planirani objekti pravoslavnog hrama sa pratećim objektom od preko 1000 m2.

Peticija je provedena u skladu sa odredbama Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, a trajala je od 7. do 13. novembra. Građani sa mjestom prebivališta na području Grada Banjaluka su peticiju mogli potpisati na Trgu Krajine i ispred prodavnice mojMarket u Boriku, svakog dana u periodu od 10 do 20 časova.

Uz ovjerene liste potpisa građana, Skupštini grada Banjaluka smo predali i dopis kojim tražimo da se ova tema stavi na prvu narednu sjednicu skupštine, koja će biti održana 24. novembra. Imajući u vidu da smo još 28. oktobra predali tekst građanske inicijative sa prijedlogom, obrazloženjem i informacijom da će se prikupljanje potpisa završiti 13. novembra, smatramo da ne postoje objektivni razlozi da se skupštinska rasprava o ovoj temi odlaže. U suprotnom, smatraćemo pokušajem manipulacije voljom građana ukoliko se o ovoj temi bude raspravljalo tek 29. decembra.

U cilju otklanjanja mogućih nejasnoća iz teksta građanske inicijative, GI za Borik je predala i zahtjeve za sastanke sa klubovima odbornika u Skupštini grada Banjaluka. Takođe, pozivamo odbornike u Skupštini grada Banjaluka da svojim izjavama u javnosti ne koriste ovu građansku inicijativu za prikupljanje političkih poena ili dezinformisanje građana.

Iako smo to do sada više puta naglasili, kod dijela javnosti se stvorio utisak da Građanska inicijativa za Borik želi da spriječi izgradnju pravoslavnog hrama za potrebe pravoslavnih vjernika u Boriku. Osnovni cilj Građanske inicijative za Borik je očuvanje dječjeg igrališta i javne zelene površine, bez obzira o kojim objektima se radilo. Sa druge strane, veliki broj građana nije upoznat sa činjenicom da su za područje Mjesne zajednice Borik predviđene lokacije za izgradnju dva pravoslavna vjerska objekta.

Građanska inicijativa za Banjaluku se zahvaljuje svim savjesnim građanima koji su svojim potpisom podržali želju stanovnika naselja Borik da sačuvaju javnu zelenu površinu i dječje igralište.

Želimo da naglasimo da u ovoj peticiji nisu mogle da učestvuju djeca i maloljetne osobe, a koje su i najvažniji korisnici površine koju GI za Borik ima namjeru da sačuva. Smatramo da je to ozbiljan nedostatak, čijem otklanjanju bi se predstavnici gradskih vlasti trebali što prije posvetiti.

16 Nov 2015