CZZS | Godišnjica ubistva aktivistice Berte Cáceres iz Hondurasa
7759
single,single-post,postid-7759,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
Berta Caceres stands at the Gualcarque River in the Rio Blanco region of western Honduras where she, COPINH (the Council of Popular and Indigenous Organizations of Honduras) and the people of Rio Blanco have maintained a two year struggle to halt construction on the Agua Zarca Hydroelectric project, that poses grave threats to local environment, river and indigenous Lenca people from the region.

Godišnjica ubistva aktivistice Berte Cáceres iz Hondurasa

Posted by czzs in Vijesti

Prošlo je godinu dana od ubistva Berte Cáceres, aktivistice za ljudska prava i životnu sredinu iz Hondurasa, koja se neustrašivo borila da odbrani rijeku Gualcarque od Agua Zarca brane.

Berta Cáceres (1972-2016): „Posvetiti život zaštiti rijeka znači posvetiti ga dobrobiti čovječanstva i naše planete. Trebamo izgraditi društvo koje je u stanju da koegzistira na pravedan i dostojanstven način, na način koji štiti život“.

Centar za životnu sredinu je obilježio ovu tužnu godišnjicu porukom da duh Berte živi i u rijekama Bosne i Hercegovine i borbi koju vodimo da ih odbranimo od štetnih hidroelektrana.

Od 2009. godine u Hondurasu je došlo do ubrzanog razvoja destruktivnih megaprojekata kojima se raseljava domorodačko stanovništvo i uništava životna sredina. Gotovo 30% zemlje u državi je bilo obilježeno za koncesije za rudnike, što je dovelo do potrebe za jeftinom energijom koja bi to omogućila. Kako bi zadovoljila tu potrebu, vlada je odobrila stotine takvih projekata širom zemlje, privatizujući tako rijeke i zemlju, a iskorjenjujući lokalne zajednice.

Među njima je bila i Agua Zarca hidroelektrana, zajednički projekt firme Desarrollos Energéticos SA iz Hondurasa i kineske firme Sinohydro, najvećeg svjetskog graditelja hidroelektrana. Projekt Agua Zarca na rijeci Gualcarque proguran je bez konsultacija s domorodačkim stanovništom, što predstavlja povredu međunarodnih sporazuma koji se tiču njihovih prava. Projekat bi, da je ostvaren, onemogućio pristup vodi, hrani i lijekovima za stotine ljudi Lenca naroda i povrijedio njihova prava na održivo upravljanje i življenje na vlastitoj zemlji.

04 Mar 2017