CZZS | GMO: Velika prijetnja ulazi na mala vrata
6194
single,single-post,postid-6194,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
Fotografija11

GMO: Velika prijetnja ulazi na mala vrata

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Akcija povodom Svjetskog dana protiv TTIP-a (Transatlansko trgovinsko i investiciono partnerstvo)  i CETA-e (Sveobuhvatno ekonomsko trgovnisko partnerstvo)

Protiv sporazuma kojima se želi spriječiti mogućnost da građani Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade odlučuju o njima važnim pitanjima vezano za bezbjednost hrane, prava radnika, zaštita životne sredine, desetine hiljada aktivista širom svijeta u nekoliko stotina gradova danas je podiglo svoj glas.

Kao značajne prijetnje potisivanja sporazuma TTIP i CETA-e inicijatori globalne akcije navode:

– uvođenje GMO hrane i snižavanje standarda sigurnosti u prehrani;

– smanjenje radničkih prava;

– uvođenje ISDS (Pitanje sporova između ulagača i država) mehanizma putem kojih bi multinacionalne korporacije dobile mogućnost da tuže državu ako ona svojim odlukama „ugrožava“ njihov profit;

– smanjenje stepena zaštite okoline i napora da se zaustave klimatske promjene.

”Iako protivno zakonima Bosne i Hercegovine koji nalažu da je proizvodnja i uvoz genetski modifikovane hrane zabranjen, donedavna istraživanja Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine pokazala su da od 100 ispitanih proizvoda njih 67% sadrži genetski modifikovani materijal. Ukoliko bi došlo do potpisivanja pomenutih sporazuma, prvenstveno nivo bezbjednosti hrane će postati upitan na naše, već ranjivo/ugroženo tržište. Ovom akcijom želimo da damo podršku svim organizacijama u borbi protiv potpisivanja sporazuma i istaknemo vrijednost naše domaće proizvodnje” rekla je Duška Kudra, koordinatorica akcije ispred Centra za životnu sredinu.

TTIP i CETA predstavljaju najveće trgovinske ugovore koji se namjeravaju potpisati između Evropske unije sa jedne strane i Sjedinjenih Američkih Država i Kanade sa druge. Ugovori, koji ukoliko budu potpisani već sredinom 2015. godine izmijeniće veliki broj regulativa na polju Evropske unije.

18 Apr 2015

Tags: