CZZS | GI za Borik traži sastanak sa Srpskom pravoslavnom crkvom
6681
single,single-post,postid-6681,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

GI za Borik traži sastanak sa Srpskom pravoslavnom crkvom

12233343_10208076115929478_1167933225_n

GI za Borik traži sastanak sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Posted by czzs in Saopštenja

Građanska inicijativa za Borik je predala molbu za sastanak sa Njegovim preosveštenstvom vladikom banjalučkim gospodinom Jefremom. Osnovni cilj sastanka je da građani dobiju zvaničnu informaciju o stavu Srpske pravoslavne crkve o planovima za izgradnju novih pravoslavnih hramova na području stambenog naselja Borik.

Od samog početka, Građanska inicijativa za Borik je naglašavala da nije protiv izgradnje crkve na području stambenog naselja Borik, već da je protiv izgradnje bilo kojeg objekta na spornoj lokaciji, te da je cilj očuvanje javne zelene površine i dječjeg igrališta za potrebe djece i drugih stanovinika Borika. Uprkos toj činjenici, dio medija i javnosti vidi naše aktivnosti isključivo kao želju da se zabrani izgradnja pravoslavne crkve.

Da podsjetimo, jedan od argumenata GI za Borik jeste da je upitna potreba za izgradnju crkve i pratećeg objekta na predmetnoj lokaciji. Dok je javnih zelenih površina svakim danom sve manje, u radijusu od jednog kilometra od pomenute lokacije se nalaze tri pravoslavna vjerska objekta (Rebrovačka crkva, Hram Hrista Spasitelja i Crkva Svete Trojice). Prema usvojenim regulacionim planovima „Centar–Aleja“ i „Centar–Istok“ predviđene su lokacije za izgradnju dva nova pravoslavna vjerska objekta, koje se nalaze na području stambenog naselja Borik. Takođe, ostalo je nejasno koja je namjena pratećeg objekta uz crkvu, obzirom da su građani do sada ostali uskraćeni za informaciju čemu bi služila zgrada sa preko 1000 m2. Štaviše, predstavnici SPC nisu odgovorili na to pitanje ni na javnoj raspravi.

Građanska inicijativa za Borik je do sada izbjegavala da javno traži stav Srpske pravoslavne crkve o ovom pitanju, jer smo smatrali da bi u ovom slučaju interese građana trebali da brane oni koje su ti građani birali na izborima i koje plaćaju da rade u interesu tih istih građana. Takođe, smatramo da najveću odgovornost za trenutni problem u vezi sa ovom javnom zelenom površinom imaju predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u Gradu Banjaluci. Prije svega, jer prilikom donošenja odluke o izmjeni regulacionog plana nisu vodili računa o potrebama građana.

Međutim, vlasti u Banjaluci su i na posljednjoj sjednici Skupštine grada pokazale koliko brinu o potrebama građana Banjaluke, kada je u Skupštini grada odbijena Građanska inicijativa za Borik. Članovi Građanske inicijativa za Borik nisu iznenađeni rezultatom glasanja, ali su razočarani nekulturom i bahatošću u diskusijama odbornika u Skupštini grada Banjaluka, a većina odbornika uopšte nije diskutovala o samom sadržaju građanske inicijative (1), koju je potpisalo više od 5000 građana Banjaluke.

Građanska inicijativa za Borik neće odustati od borbe za ovu javnu zelenu površinu i dječje igralište, a o narednim koracima ćemo redovno obavještavati građane.

27 Nov 2015

Tags: ,