CZZS | Genetski modifikovana soja ilegalno u Republici Srpskoj
7590
single,single-post,postid-7590,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
soy

Genetski modifikovana soja ilegalno u Republici Srpskoj

Posted by czzs in Vijesti

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS izvršilo je u julu 2016. godine monitoring prisustva genetski modifikovane (GM) soje u pet područnih jedinica: Prijedor, Banjaluka, Gradiška, Doboj i Bijeljina, čime su obuhvaćena sva područja u kojima se, po zvaničnim informacijama, soja gaji. Na osnovu Zakona o GMO BiH i RS, uzgoj GM usjeva nije odobren.

Od 183 analizirana uzorka, 15 je bilo pozitivno na prisustvo genetskih modifikacija, što čini 8.20%. Od 356 analiziranih hektara, na 12 je prisutna GM soja, što čini 3.34% analiziranih površina. GM soja je pronađena na području opština Šamac, Pelagićevo i Donji Žabar.

Prvi monitoring prisustva usjeva GM soje na prostoru Republike Srpske je izvršen 2015. godine i tada su od 272 analizirana uzorka 123 bila pozitivna, tj. 45.22%, a od 580 analiziranih hektara na 104.4 su pronađeni usjevi GM soje, tj. 18%. Pronađeni usjevi su po odluci Inspektorata RS uništeni, a poljoprivrednici su tada izjavili da sjeme nisu nabavili u registrovanim prodajnim objektima, nego su sijali merkantilnu soju, koju su nabavljali na razne načine.

Iako se čini da su mjere i edukacije koje je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS prema proizvođačima soje tokom zimskog perioda 2015/2016. godine dale rezultate, jer se procenat analiziranih uzoraka i površina pozitivnih na prisustvo GM soje znatno smanjio, ovi rezultati se moraju uzeti sa rezervom. Očigledno je da je ukupni broj analiziranih uzoraka i površina u julu 2016. godine manji u odnosu na na taj broj iz 2015. godine. Takođe, ukupna površina pod sojom u RS iznosi oko 5000 hektara, te uzimajući ovo u obzir, procenat kontrolisanih površina je nedovoljan.

U svakom slučaju, pozdravljamo mjere Ministarstva na otkrivanju ilegalnih GM usjeva soje i na edukaciji poljoprivrednih proizvođača o potencijalnim opasnostima GMO usjeva i zakonskoj regulativi u BiH i RS o ovom pitanju. Ipak, svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini i nadležne inspekcije, u saradnji sa organizacijama koje se bave ovom tematikom, trebaju učiniti mnogo više na podizanju svijesti javnosti i proizvođača o ovom problemu i sankcionisanju svakog kršenja propisa.

gekko_logograssroots_2_b140

15 Nov 2016

Tags: