CZZS | Evropski sud pravde- “Nove tehnologije uzgoja su GMO!”
8384
single,single-post,postid-8384,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
new-gmos

Evropski sud pravde- “Nove tehnologije uzgoja su GMO!”

Posted by czzs in Vijesti

Evropski sud pravde 18. januara dao je prvo mišljenje kako će klasifikovati  hranu i usjeve izvedene iz novih “tehnika uzgoja”, koje predstavljaju kartu na koju biotehnološke korporacije planiraju uložiti mnogo.  Ovo mišljenje potvrđuje stav ekoloških organizacija iz Evrope- nove tehnike nisu tehnike uzgoja, nego genetski modifikovani organizmi (GMO). Ovo je jasna pobjeda protiv korporativne retorike, koja je imala za cilj da javnost prihvati ove nove tehnike.

Međutim, nisu sve vijesti dobre. Po ovom mišljenju, ostavlja se otvoren prostor da neke od ovih tehnika ne podliježu procesu procjene rizika. Jedna od takvih tehnika je i sistem uređivanja genoma CRISPR. CRISPR sekvence se transkribuju u kratke RNK sekvence, što vodi sistem do željene DNK. Kada se pronađe ciljana DNK, jedan od enzima CRISPR sistema se veže za nju gaseći željeni gen. Ostaje nada da će u konačnoj odluci Evropskog suda pravde, na proljeće, i ova mogućnost izbjegavanja procjene rizika biti isključena.

Ilustracija1

 

Mute Schimpf, iz  Friends of the Earth Europe, izjavila je: “Poljoprivrednici i potrošači širom EU  očekuju da bi svaki novi pristup proizvodnji hrane i usjeva trebao biti u potpunosti ispitan kako bi bili sigurni da su sigurni za javnost i životnu sredinu,  zbog toga se računa na Evropski sud pravde da osigura da sve nove genetski modifikovane namirnice i usjevi budu  ispravno regulisani ”

Biotehnološka industrija tvrdi da bi do promjena genetskog tipa moglo doći prirodno kroz evoluciju, ali kritičari uzvraćaju da organizmi koji uključuju genetske mutacije  nastale u laboratoriji su vještačke po definiciji, te se samim tim moraju klasifikovati kao genetski modifikovani organizmi.

 

agrifoodatlas2017_grafik_25a.eps

 

Nina Holland, iz  agencije za poljoprivredu “Observatorija za korporativnu Evropu” dodala je: “Sigurnost ove nove generacije GM usjeva ostaje potpuno nedokazana i stoga ne smije biti izuzeta od postojećih sigurnosnih pravila. Naš zajednički interes za sigurnost hrane, prava poljoprivrednika i zaštitu zivotne sredine mora doći prije interesa biotehnološke industrije.”

Naučnici, udruženja potrošača i nevladine organizacije pozvali su da se ova nova generacija GM proizvoda reguliše prema postojećim zakonima. Ankete mišljenja javnosti u EU dosljedno su pokazale nedostatak apetita za GM proizvode.

Dr. Michael Antoniou, sa odjela za molekularnu genetiku na King’s College-u u Londonu, izjavio je da je izuzeće novih tehnologija uzgoja biljaka iz GM zakona “pogrešno i potencijalno opasno”.

“Nijedna od ovih metoda uređivanja gena nije savršena, one imaju “ciljano dejstvo” koje može  nenamjerno poremetiti biohemiju organizama što dovodi do neželjenih ishoda koje – na primjer, ako napravite novi gen u  modifikovanoj hrani, može rezultirati neočekivanom proizvodnjom novog toksina ili alergijskih supstanci.”

Poljoprivrednici imaju pravo znati šta siju, a građani  šta jedu.

Ilustracija3

25 Jan 2018

Tags: