CZZS | Evropske ekološke organizacije pozivaju na zaštitu Sutjeske
6474
single,single-post,postid-6474,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
IMG_1685

Evropske ekološke organizacije pozivaju na zaštitu Sutjeske

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Banja Luka, 15. september – na konferenciji za novinare održanoj danas u hotelu Bosna predstavnici Friends of the Earth Europe – najveće mreže za zaštitu životne sredine u Evropi, Pro Natura/ Friends of the Earth Switzerland, Centra za životnu sredinu/ Friends of the Earth Bosnia and Herzegovina i Zelene akcije/ Friends of the Earth Croatia pozvali su Vladu Republike Srpske da zaštiti Nacionalni park Sutjeska, jedinstveni biser evropskih predela koji je pod pretnjom izgradnje hidroelektrana.

Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu/ Friends of the Earth Bosnia and Herzegovina: “Hidroelektrane u Nacionalnom parku Sutjeska su trenutno zaustavljene. Bez obzira na sve, mi nastavljamo borbu dok ne budemo sigurni da će koncesije biti trajno poništene. Juče smo po drugi put dostavili građansku inicijativu Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ovom konferencijom za novinare želimo ojačati našu bitku i pokazati da imamo veliku podršku naših evropskih partnera. Verujemo da ćemo zajedničkim znanjem, iskustvom i voljom da zaštitimo prirodu uspeti da utičemo na javne politike, pojedince, kao i smer u koji idu zemlje kao Bosna i Hercegovina; zemlje bogate prirodom koje svoj razvoj baziraju na neodrživom korištenju prirodnih resursa.”

 

IMG_1672

Bertrand Sansonnens, Pro Natura / Friends of the Earth Switzerland, kaže “Sutjeska je predio neopisive važnosti koji je ujedino i dom vrstama od evropskog i globalnog značaja. Srećni smo što imamo priliku da provedemo vreme u ovom nacionalnom parku narednih nekoliko dana i još bolje upoznamo vrednosti istog. Pro Natura podržava Centar za životnu sredinu u nastojanju da se dobije jasna naučno slika parka i pridružuje mu se u svim bitkama za očuvanje prirode. Dugoročno, održivi razvoj ne sme biti na uštrb prirodnog nasleđa koje pripada svima nama.

Jagoda Munić, Zelena akcija/ Friends of the Earth Croatia, je izjavila “Balkanske reke su jedinstveni i nezamenljivi ekosistemi pod konstantnim pritiskom izgradnje hidro centrala. Kod slučajeva u Hrvatskoj smo videli kako su ovi projekti često vezani sa korupcijom i nefer raspodelom resursa što kao posledicu ima negativan uticaj na lokalne zajednice. Za sve nas na Balkanu, reke predstavljaju zajedničko dobro koje nas ujedinjuje i koje trebamo štititi zajedničkim snagama.”

Adrian Bebb, Friends of the Earth Europe, kaže “Građani u Europskoj uniji snažno podržavaju aktivnosti na zaštiti prirode. Naši zakoni daju nivo zaštite koji omogućuje da se ključna važna mjesta zaštite za ljude da bi doživjeli i uživali u prirodi. Vrlo je bitno da to pravo na prirodu takođe bude dozvoljeno i u Bosni i Hercegovini.”

15 Sep 2015