CZZS | Evropska sedmica mobilnosti 2016 – poziv opštinama i gradovima za registraciju
7225
single,single-post,postid-7225,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
2016 05 Tweet EMW  Register now! BH

Evropska sedmica mobilnosti 2016 – poziv opštinama i gradovima za registraciju

Posted by czzs in Saopštenja, Uncategorized, Vijesti

Od 16. do 22. septembra 2016. godine građani zemalja Evropske unije i Bosne i Hercegovine će imati priliku da učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za održivi transport pod nazivom „Evropska sedmica mobilnosti“ (ESM). Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije je 2002. godine pokrenula kampanju „Evropska sedmica mobilnosti“ koja se svake godine organizuje u više od 2000 gradova širom svijeta. ESM završava 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“.

„Jačanje lokalnih ekonomija je univerzalni i važan cilj, ali onaj za kojeg smatraju da na njega nemamo uticaja kao pojedinci ili zajednica. Međutim, istraživanja su pokazala da birajući pametnije prevozna sredstva možemo značajno poboljšati javne finansije. Studije pokazuju da su gradovi i opštine koje promovišu održivi transport u značajnoj finansijskoj prednosti od onih koje promovišu korištenje osobnih automobila. Ljudi koji putuju na aktivan način, kao što je pješačenje ili korištenje bicikla, ne samo da su produktivniji na radu, nego uzimaju i manje dana za bolovanje i provedu manje vremena po raznim ordinacijama.

A ukupna korist je mnogo veća od toga. Cijena nekretnina u gradovima sa dobrom biciklističkom infrastrukturom i efikasnim javnom transportom je u porastu, dok djeca koja odrastaju u takvim zonama pokazuju bolje rezultate u obrazovanju.

Davanje prednosti održivom transportu takođe utiče i na privatni sektor. Izvještaji otkrivaju povećanje trgovine i do 40 posto u zonama gdje je pješačenje i vožnja bicikla jedini način kretanja. U Kopenhagenu (Danska), kupci koji idu do centra grada pješačeći ili biciklom, potroše dvije milijarde eura godišnje, mnogo više nego oni koji putuju sa osobnim automobilom. Sa tačke gledišta lokalnih uprava, investiranje u infrastrukturu za aktivno kretanje, ohrabrivanje većeg korištenja javnog transporta da bi se smanjile gužve u saobraćaju i podrška „biciklom na posao“ kampanjama može da napravi uštede u opštinskim budžetima i poboljša lokalnu ekonomiju.

Ekonomske dobiti je lako uočiti sa bilo koje strane da posmatrate – od javnog do privatnog sektora, od društva u cjelini do pojedinca. Ove godine EVROPSKASEDMICAMOBILNOSTI ohrabruje lokalne političare i javnost da biranjem pametnih načina transporta jačaju svoju zajednicu.“

Centar za životnu sredinu iz Banje Luke je nacionalni koordinator ove kampanje, a ovom prilikom, u ime Evropske komisije, pozivamo sve opštine u Bosni i Hercegovini da se priključe obilježavanju “Evropske sedmice mobilnosti” i obilježavanju 22. septembra, “Svjetskog dana bez automobila”. Da biste učestvovali u ovoj velikoj kampanji, participaciju vaše opštine/grada treba da prijavite i potvrdite na zvaničnom portalu Evropske sedmice mobilnosti na linku:

http://www.mobilityweek.eu/

01 Aug 2016