CZZS | Evropa protiv desetogodišnje dozvole za glifosat
8274
single,single-post,postid-8274,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
glifosat fr

Evropa protiv desetogodišnje dozvole za glifosat

Posted by czzs in Vijesti

Prijedlog Evropske komisije da produži upotrebu kontroverznog herbicida glifosata za još deset godina, nije dobio potrebnu podršku na glasanju zemalja članica u srijedu, 25. oktobra. Pretpostavlja se da će usljed novonastale situacije, Evropska komisija biti primorana da pregovara sa zemljama članicama o dozvoli na kraći vremenski period, a spominje se period od pet do sedam godina.

Podršku desetogodišnjoj dozvoli za upotrebu glifosata u Evropskoj uniji su odbile da daju Belgija, Grčka, Hrvatska, Francuska, Italija, Luksemburg, Malta, Austrija, Slovenija i Švedska, dok su Portugal i Njemačka bili suzdržani.

Ranije ove sedmice, Evropski parlament je izglasao rezoluciju kojom traži potpunu zabranu glifosata do 2022. godine, uz djelimičnu zabranu od ove godine.

Podsjećamo, preko milion građana Evropske unije je potpisalo peticiju kojom se traži zabrana glifosata, najviše upotrebljavanog herbicida na svijetu, koji je Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma proglasila vjerovatno karcinogenim.

Bosna i Hercegovina bi trebala biti podstaknuta ovakvim razvojem događaja u EU i sama donijeti odluku o neprodužavanju dozvole za ovaj sporni herbicid a koja takođe ističe 31.12.2017. godine.

26 Oct 2017

Tags: