CZZS | ENERGIJA KOJA POKREĆE RAST
6370
single,single-post,postid-6370,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
Broshura 05

ENERGIJA KOJA POKREĆE RAST

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Građani sedam opština se upoznali sa principima energetske efikasnosti i korisnosti obnovljivih izvora energije.

Tokom protekle sedmice, Oxfam, u saradnji sa Centrom za životnu sredinu iz Banjaluke, je održao niz promotivnih aktivnosti u okviru zajedničke kampanje “Energetska efikasnost u poljoprivredi”.
U sedam opština u Bosni i Hercegovini – Konjic, Trnovo, Foča, Foča-Ustikolina, Goražde, Srebrenica i Bratunac – građani su imali priliku upoznati se sa prednostima upotrebe energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u lokalnim zajednicama. Postoji veliki potencijal za energetsku efikasnost u domaćinstvima, poljoprivrednim zadrugama, malim i srednjim preduzećima, te lokalnim institucijama, ali je svijest o njenoj korisnosti niska.IMG_1404

Amir Kulaglić, Savjetnik načelnika opštine Srebrenica, kaže da je u opštini Srebrenica tokom prošle godine formiran tim za energetsku efikasnost.
“Energetska efikasnost je novi način korištenja energije, koji može u znatnoj mjeri pojeftiniti njen utrošak. Mi smo na tom polju napravili određene pomake. Kao prvo radili smo na edukaciji tima za energetsku efikasnost. Ova današnja akcija koja se provodi u Srebrenici ima za cilj da građanima približimo značaj energetske efikasnosti. Naš tim će u narednim mjesecima predstaviti Skupštini opštine Srebrenica nacrt akcionog plana energetske efikasnosti”, dodao je Kulaglić.IMG_1449

Jelena Ivanić, iz Centra za životnu sredinu je povodom ove kampanje napomenula: “Primjena principa energetske efikasnosti i upotreba obnovljivih izvora energije imaju višestruki značaj. S jedne strane energetska efikasnost smanjuje ukupnu potrebnu energiju i finansijski trošak koji njeno korištenje uzrokuje, dok korištenje obnovljivih izvora energije smanjuje cijenu njene proizvodnje. Korištenjem različitih vidova obnovljivih izvora energije omogućeno nam je produženje sezone proizvodnje poljoprivrednih kultura, povećanje prinosa a samim tim i prihoda. Jedan od značajnih efekata je i očuvanje životne sredine i našeg zdravlja “.

“U okviru ovog projekta testirali smo nove modele opreme koja podrazumijeva obnovljive izvore energije po prvi put u BiH. Pokrenulli smo inicijative za formiranje timova energetske efikasnosti u sedam opština, te ih osposobili za izradu akcionih planova. Ovom kampanjom želimo i građanima približiti principe energeske efikasnosti, te upoznati široku javnost sa prednostima korištenja obnovljivih izvora energije”, napomenuo je Darko Vujović, projekt menadžer u Oxfamu.

IMG_1392

O projektu:
Kampanja “Energetska Efikasnost u poljoprivredi” je dio projekta “Obnovljivi izvori energije u Albaniji i Bosni i Hercegovini”, koju provodi Oxfam, a podržava Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede- IFAD. U okviru projekta, Oxfam je po prvi put u BiH testirao upotrebu novih modela opreme u poljoprivredi, te podržao formiranje timova u opštinama i njihovo osposobljavanje za izradu akcionih planova energetske efikasnosti. Planovi će obuhvatati analizu potrošnje i energetskih potreba opštine, kao i potencijalne projekte zasnovane na toj analizi, te mjere koje mogu doprinijeti uštedi energije, a samim tim i uštedi novca. Opštine će biti u mogućnosti da ušteđena sredstva preusmjere na druge potrebe u zajednici.

Za više informacija možete kontaktirati:

Jelena Ivanić, Koordinatorica kampanje,
email. jelena.ivanic@czzs.org,
Telefon: 051 433 142, mob. 065/ 779-467

09 Jul 2015