CZZS | Ekološke organizacije iz Jugoistočne Evrope traže postepeno ukidanje uglja i prelazak na održivu proizvodnju i korištenje energije
6391
single,single-post,postid-6391,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
DSC04158

Ekološke organizacije iz Jugoistočne Evrope traže postepeno ukidanje uglja i prelazak na održivu proizvodnju i korištenje energije

Posted by czzs in Vijesti

Od 5. do 10. jula 2015. godine, 37 predstavnika iz 25 organizacija civilnog društva iz Jugoistočne Evrope, Turske i EU okupili su se na Solarnoj akademiji na ostrvu Šolta u Hrvatskoj kako bi razgovarali o saradnji na zaštiti životne sredine i održivog društva.
Želimo da imamo dobru saradnju na ovim prostorima i zato smo uspostavili SEENET regionalnu mrežu ekoloških organizacija civilnog društva koje rade na oblastima energije, transporta i prirodnih resursa iz perspektive zaštite životne sredine i održivosti.

“Mreža je operativna već pet godina, a sada na Šolti smo prihvatili još šest novih članica”, rekla je Jelena Marojević Galić iz udruženja Green Home iz Crne Gore. “Mi smo identifikovali korupciju i siromaštvo kao probleme koje su takođe doprinjeli niskim ekološkim standardima u regiji”, dodala je ona.

U toku prošle sedmice fokus nam je bio na identifikaciji prioriteta za rad u regionu za naredne tri godine i do sad smo utvrdili teme iz oblasti klimatskih promjena, transporta i životne sredine, zaštite prirodnih resursa i korištenja održive energije. Dvije kampanje su se pokazale kao prioritetne za region – zaustavljanje izgradnje novih termoelektrana na ugalj i pomak ka obnovljivim izvorima energije je bila jedna od njih. “U regionu imamo mnogo inicijativa za izgradnju novih termoelektrana na ugalj, ali one nisu dio obnovljive budućnosti tako da moramo zaustaviti gradnju novih termoelektrana na ugalj i pripremiti se za ukidanje postojećih”, rekla je Nataša Đereg iz udruženja CEKOR, iz Srbije.

DSC04091

“Ovdje u regionu želimo da pređemo na obnovljive izvore energije, to svakako, ali velike brane i hidroelektrane nisu obnovljivi izvori, niti je održivo izgraditi mnogo malih elektrana u nacionalnim parkovima, a imamo bezbroj primjera planiranih hidroelektrana, uključujući i one u  Nacionalnom parku Sutjeska u Bosni i Hercegovini”, upozorava Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu iz Banje Luke. “Jedan od ekstremnih primjera je Nacionalni park Mavrovo u Makedoniji, gdje su planirane dvije velike hidroelektrane, pa čak i 20 malih, bez strateške procjene utjecaja na životnu sredinu i uz prijedlog da se smanje dijelovi pod zaštitom u parku”, kaže Vesna Illievska-Utevska iz udruženja EKO-SVEST u Makedoniji. “Mi kao i buduće generacije imamo pravo na bilo koju rijeku bez brana i želimo da rijeka Vjosa bude rijeka koja prirodno teče”, kaže Lavdosh Ferruni, iz Organskog poljoprivrednog udruženja iz Albanije.

Ovaj sastanak je organizovan kao dio projekta zagovaranja mreže organizacija civilnog društva za održivo korištenje energije i prirodnih resursa u zemljama Zapadnog Balkana i Turske – ETNAR, finansiran od strane EU u okviru IPA partnerskog okvira za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u regiji. “Mi aktivno prenosimo iskustva naših evropskih partnera (Friends of the Earth International, Friends of the Earth Europe, Zelena akcija – Friends of the Earth Hrvatske i Henrich Boell Foundation) organizacijama civilnog društva iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske”, dodala je Jagoda Munić iz Zelene akcije iz Hrvatske.

DSC04110

14 Jul 2015