CZZS | Dan PARKingA
6497
single,single-post,postid-6497,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
IMG_1821w

Dan PARKingA

Posted by czzs in Vijesti

Dana 19.9.2015. godine, Centar za životnu sredinu je uz pomoć organizacija Zdravo da ste i Helsinški parlament građana organizovao Dan PARKingA. Maifestacija je održana na Građevini poznatijoj kao Građiš, uz ulicu Sime Šolaje.
Slika 1
Građiš, kao lokacija, je odabran jer smo željeli da podsjetimo gradske vlasti na njihova obećana od prije nekoliko godina, kada su građanima obećali izmjenu regulacionog plana. Da podsjetimo, trenutno važećim planom je na ovoj lokaciji planiran parking prostor sa 74 parking mjesta. Kada su, 2012. godine, započeli radovi i uništavanje zelene površine, građani su zajedno sa svojom djecom uspjeli da zaustave izgradnju parkinga. Međutim, cijela zelena površina je betonirana.
Slika 2
Na jedan dan smo zajedno sa građanima pretvorili betonsku površinu u igralište i park. Zajedno smo osmislili druženje, slušali muziku, crtali, slušali poeziju koju nam je recitovao glumac Dejan Andrić, igrali se frizbijem,…jednostavno smo najedan dan pretvorili betonski prostor u prostor kakav bismo željeli da bude, park.
Slika 3
Cilj obilježavanja Dana PARKingA je ukazivanje na sve veću potrebu za otvorenim javnim prostorima, pokretanje javne rasprave o tome kako javni prostori nastaju i na koji način im se dodjeljuje namjena, te kako poboljšati sredinu u kojoj živimo.

21 Sep 2015