CZZS | Članovi Evropskog parlamenta moraju zaštititi javnost od trgovinskog ugovora između EU-US
6111
single,single-post,postid-6111,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
Stop TTIP

Članovi Evropskog parlamenta moraju zaštititi javnost od trgovinskog ugovora između EU-US

Posted by czzs in Vijesti

Centar za životnu sredinu je zajedno sa 374 organizacije civilnog društva iz Evrope poslao otvoreno pismo članovima Evropskog parlamenta.

Dok Evropski parlament priprema svoje mišljenje o kontraverznom TTIP trgovinskom ugovoru (Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnerstvo), 375 organizacija civilnog društva širom Evrope su pozvala EU donosioce odluka da zaštite svoje građane, radnike i životnu sredinu od prijetnji koji on predstavlja.

U otvorenom pismu koje je upućeno danas članovima Evropskog parlamenta (http://corporateeurope.org/international-trade/2015/03/meps-must-protect-public-eu-us-trade-deal-threat ) razne grupe – uključujuči sindikate, potrošače, ekološke i druge organizacije civilnog društva – iz 25 zemalja, upozorili su da bi TTIP mogao uticati na ograničavanje demokratskog odlučivanja tako što bi jačao uticaj velikih biznisa, a umanjivao uticaj javih usluga, zaštite javnog zdravlja, životnu sredinu, hranu i prava radnika.

Paul de Clerk iz najveće evropske ekološke organizcije, Friends of the Earth Europe je istakao: „TTIP je kao trojanski konj. Na kraju ćemo vidjeti da je rezultat slabiji kvalitet hrane, životne sredine, radnih standarda i žrtvovanje demokratskih prava zarad korporacijskih interesa. Članovi Evropskog parlamenta moraju odbaciti opasne odredbe iz TTIP-a, kao što je davanje korporacijama ogromna nova ovlaštenja da mogu tužiti vlade u korporativno pristranim sudovima i regulatornim kooperacijama, a krajnji alat jeste da poslovne lobističke grupe zaustave nove regluacije.“

Ova inicijativa dolazi jer Evropski parlament razmatra pripremu nacrta rezolucije da TTIP pregovori budu izglasani do maja mjeseca. To neće biti pravno obavezujuće za pregovarače, ali će biti značajan politički signal pošto bi konačni TTIP dogovor trebao da dobije glas u Evropskom parlamentu.

Pia Eberhardt iz Corporate Europe Observatory rekla je: „TTIP je pokušaj velikih korporacija sa obje strane Atlantika da postignu, preko tajnih pregovora, ono što ne bi uspjeli u otvorenim demokratskim procesima – od slabljenja standarda za hranu do smanjenja standarda za regulaciju u finansijskom sektoru.“

Ključni zahtjevi u otvorenom pismu članovima Evropskog parlamenta jesu da se odbaci takozvano investitor-država rješavanje sporova (ISDS) i regulatorno kooperacijsko vijeće u TTIP-u, kao i poziv da se suprostavi smanjenju standarda i objavljivanju svih tekstova o pregovorima.

Otpor protiv TTIP raste naglo širom Evrope poslednjih mjeseci. Više od 1,5 milion ljudi je potpisalo samoorganizovanu Evropsku građansku inicijativu (https://stopttip.org/) pozivajući tako EU donosioce odluka da zaustave pregovore o TTIP-u i da ne ratifikuju trgovinski sporazum između EU-Kanda, poznat pod nazivom CETA.

Erich Foglar iz Austrijskog Saveza Sindikata (OGB) kaže: „Sindikati neće podržati dogovore koji će voditi do gubitka poslova, povećanja nejednakosti i smanjenja demokratije. Ali tekstovi o pregovorima i nezavisne studije koje vidimo, govore nam šta je zapravo TTIP. Ono što mi trebamo jesu trgovinske politike koje poštuju demokratiju, pomažu stvaranju pristojnih poslova i povaćavaju prava radnika.“

07 Mar 2015

Tags: