CZZS | Centar za životnu sredinu prezentovao razvoj biciklizma u Banjaluci
4769
single,single-post,postid-4769,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
DSCN1296

Centar za životnu sredinu prezentovao razvoj biciklizma u Banjaluci

Posted by czzs in Saopštenja

Centar za životnu sredinu, juče i danas (15. i 16. Oktobar), učestvuje na konferenciji pod nazivom “Cycling in Central and Eastern European Cites” (Biciklizam u gradovima centralne i istočne evrope), a koja se ralizuje u Ljubljani u sklopu projekta „Mobile2020“ koji je ima za cilj da stimuliše izmjene načina procesa planiranja u oblasti saobraćaja u gradovima male i srednje veličine u 11 zemalja u centralnoj i istočnoj evropi. Koordinator ovog projekta je Baltički forum za životnu sredinu sa sjedištem u Njemačkoj, koji je pokušao sa prezentacijama i diskusijama da prenese iskustva iz zemalja koje imaju dobro razvijen bicikistički saobraćaj, kao što su Njemačka, Holandija, Italija, Švedska i Danska.

Konferenciju je otvorio Bojan Žlender, šef odsjeka za saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu i prostorno planiranje Republike Slovenije i koji je na konferenciju došao biciklom, a koji je napomenuo koliko je sve bitnije razvijati biciklistički saobraćaj zajedno sa razvojem infrastrukture. Dodao je još da oni kao ministarstvo daju punu podršku projektima koji za cilj imaju promocije održivih vidova transporta. Pored njega uvodnu riječ je imao i ambasador Kraljevine Holandije u Sloveniji nj.e. Pieter J. Langeberg, a koji je istaknuo da je vrijeme da gradovi centralne i istočne Evrope, daju veći prostor razvoju biciklističkog saobraćaja te da gradove učine ugodnijim za život.

Tihomir Dakić, Koordinator programa Transport u Centru za životnu sredinu, kao jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine, u dijelu konferencije pod nazivom Projekt Market, prezentovao biciklizam u Banjaluci. To je bila prilika da se predstave napori, kako naše organizacije ali i ostalih udruženja i neformalnih grupa, u promovisanju bicikla kao prevoznog sredstva te probleme i izazove na koje nailaze. Od svih prezentacije kojem sam prisustvovao, izdvojio bih dvije. Helena Hećimović savjetnik u Opštini Koprivnica (Hrvatska), je prezentovala na koji način njihova opština radi na promovisanju biciklizma i prilagođavanju infrastrukture ovom prevoznom sredstvu, a koji su u kratkom vremenu uspjeli povećati procenat korištenja bicikla u dnevne potrebe sa 18% na 50%. Pored nje, predstavnica Opštine Skadar (Albanija), Enthela Shkrell, napomenula je da oko 30% stanovništva koristi bicikl kao prevozno sredstvo, te da su oni kao opština odlučili da će integrisati biciklistički saobraćaj u postojeći motorni te da im je od velike važnosti poboljšati saobraćajnu infrastrukturu.

DSCN1281

Tihomir Dakić još dodaje – Kako već deset godina učestvujem na konferencijama ovog tipa, te osam godina radim na promociji razvoja biciklizma, sve više sam svjestan da se Banjaluka kao jedan grad srednje veličine, kad je u pitanju saobraćaj a pogotovo biciklistički saobraćaj, nigdje ne miče još od 70ih godina. Iako se često predstavlja kao evropski grad, čini mi se da predstavnici Grada Banjaluke ne shvataju šta sve predstavlja jedan evropski grad, a pogotovo kada je u pitanju saobraćaj. Tužno je kada vidite predstavnike opština oko petnaest zemalja, kako perfektnom engleskom jeziku, objašnjavaju njihove napore i brigu o biciklistima, dok kod nas jedva da nađete stručnjaka iz ove oblasti da razumije i riječ predavanja na stranom jeziku. I nisu u pitanju sredstva, na koja se često pozivaju, jer sredstva se mogu naći pogotovo za opštine, u pitanju je dugogodišnja negativna selekcija kadrova koja saobraćaj, kako u Banjaluci ali i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, drže u mjestu i nekom prošlom vremenu. Ovo je bila još jedna prilika da se povežemo sa predstavnicima drugih opština te sa organizacijama iz centralne i istočne evrope. Kroz saradnju sa učesnicima pronaćemo još snage i motivacije da nastavimo sa aktivnostima na polju transporta. Sve u svemu, bilo je tužno i poražavajuće predstavljati neke brojke i činjenice iz Banjaluke kada je u pitanju saobraćaj, ali na nama je kao organizaciji da radimo na promjenama, te je od izuzetne važnosti i uključenost stanovništva u sve akcije koje imaju za cilj promjenu na bolje.

16 Dec 2013

Tags: ,