CZZS | Centar za životnu sredinu članica najveće svjetske mreže ekoloških organizacija
7620
single,single-post,postid-7620,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
_mg_3573

Centar za životnu sredinu članica najveće svjetske mreže ekoloških organizacija

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Centar za životnu sredinu je na skupštini Friends of the Earth International prošle sedmice u Indoneziji izabran za punopravnog člana ove najveće svjetske mreže organizacija za zaštitu životne sredine.

“Ovaj izbor predstavlja veliku čast i potvrdu kvaliteta i posvećenosti u našem dosadašnjem radu na polju zaštite životne sredine u Bosni i Hercegovini”, izjavila je predsjednica udruženja Nataša Crnković, koja je učestvovala na skupštini ove mreže i predstavila rad Centra. Centar za životnu sredinu, koji aktivno radi već 17 godina, je ovim dokazao da je jedna od najaktivnijih ekoloških organizacija u Bosni i Hercegovini.

Friends of the Earth International okuplja 76 organizacija za zaštitu životne sredine iz isto toliko država svijeta, te ima preko 2 000 000 članova. Neke od proritetnih tema kojima se mreža bavi su klimatske promjene, zaštita biodiverziteta, očuvanje prostora za potrebe lokalnih zajednica, osiguranje pravednog pristupa hrani lokalnim zajednicama, zaštita šuma i voda i druge teme. U svojim aktivnostima Friends of the Earth International preispituje postojeće ekonomske modele, te promoviše rješenja koja doprinose uspostavljanju ekološki održivog i socijalno pravednog društva.

Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu istakla je kako je ovo ogroman korak u jačanju ekološkog civilnog društva u Bosni i Hercegovini, te da je Centar ovim dobio dodatni legitimitet i motivaciju da radi na očuvanju životne sredine na nivou čitave Bosne i Hercegovine. “Članstvo u ovoj mreži nam daje snagu da se odlučnije i profesionalnije bavimo našim poslom, znajući da imamo podršku iz mnogih dijelova svijeta, gdje ljudi slični nama vode iste bitke za očuvanje prirodnih resursa i zdravlja svojih sugrađana. Veoma nam je drago da su najznačajnije svjetske organizacije iz polja životne sredine prepoznale naš kvalitet i stručnost u radu”.

Pored Hrvatske i Makedonije, koje već dugo godina imaju svoje predstavnike u mreži, od ove godine je i organizacija Focus iz Slovenije postala pristupna članica, što mnogo znači za jačanje civilnog sektora iz ove oblasti u našoj regiji.

Za više informacija o Friends of the Earth International mreži: http://www.foei.org

13 Dec 2016

Tags: ,