CZZS | Bolji dani za mrkog medvjeda u Republici Srpskoj
6793
single,single-post,postid-6793,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
IMG_2830

Bolji dani za mrkog medvjeda u Republici Srpskoj

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Dvodnevna radionica o upravljanju medvjeda je okupila stručnjake za velike zvijeri, predstavnike vlasti, nevladinog sektora, lovstva, šumarstva, inspektore i međunarodne stručnjake, koji su postavili temelje dugoročnoj zaštiti ove vrste u Republici Srpskoj.

Jasmin Pašić, Centar za životnu sredinu: „Nakon slučaja odstrijeljene ženke medvjeda u banjalučkom naselju Lazarevo, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i njemačkom fondacijom Euronatur, odlučili smo da organizujemo jednu ovakvu radionicu gdje smo diskutovali o izradi plana upravljanja medvjedom. Radionica je bila veoma konstruktivna, jako smo zadovoljni odzivom zaintereovanih strana, te se došlo do bitnih zaključaka i definisanja daljih koraka ka izradi jednog ovakvog dokumenta kojim bi se efikasno upravljalo populacijom medvjeda u Republici Srpskoj”.

IMG_2831

Radionica je podržana od strane njemačke fondacije Euronatur, koja je slične procese izrade planova upravljanja pratila i podržavala u mnogim drugim evropskim zemljama.

Thies Geertz, Euronatur: “Vrlo sam sretan da je nakon incidenta u Banjaluci sa odstrijeljenom ženkom medvjeda, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske reagovalo pozitivno na ideju kreiranja plana upravljanja medvjedom. Mišljenja sam da će Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj ovaj proces donijeti veću usklađenost sa međunarodnim propisima i propisima Evropske unije.”

Bosna i Hercegovina je 2008. godine ratifikovala Bernsku konvenciju koja štiti divlje vrste i prirodna staništa i po kojoj imamo obavezu da napravimo planove upravljanja za velike zvijeri, uključujući naravno i medvjeda.

Arie Trouwborst, predstavnik Savjeta Evrope, pravnik: “Kao i većina evropskih država, Bosna i Hercegovina je potpisnica Bernske konvencije, međunarodnog ugovora sa ciljem zaštite divljih životinja i staništa. Mrki medvjed je jedna od vrsta koja je zaštićena konvencijom. Kao takva, Bosna i Hercegovina ima obavezu da prati brojnost populacije mrkog medvjeda, pažljivo reguliše odstrel i generalno, osigura zdravu populaciju mrkog medvjeda.  Plan upravljanja mrkim medvjedom je najbolji način da se sprovedu ove obaveze. Iz tog razloga, odluka o izradi ovakvog plana u Republici Srpskoj je veoma bitan korak”.

Za sada se aktivnosti vode na nivou Republike Srpske, ali Centar za životnu sredinu planira da sličan proces ubrzo pokrene i na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

IMG_2850

Đuro Huber, stručnjak za velike zvijeri, Veterinarski fakultet Zagreb: „Generalno kada govorimo o velikim zvijerima, tako i medvjedu, moramo imati jasnu strategiju kako sa njima postupati. To zahtjevaju i evropski propisi. Medvjed u Republici Srpskoj je tretiran Zakonom o lovstvu, dakle lovna je vrsta, a donošenjem ovakvog plana dugoročno bi se osigurala stabilna populacija medvjeda u Republici Srpskoj“.

Ova radionica je prvi korak ka zaštiti medvjeda i drugih velikih zvijeri u Republici Srpskoj i čitavoj Bosni i Hercegovini. Centar za životnu sredinu će nastaviti sa aktivnostima u narednom periodu zajedno sa Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a kasnije i sa širim krugom stručnjaka, kako bismo u konačnici imali očuvanu i sigurnu populaciju medvjeda.

20 Feb 2016

Tags: