CZZS | Banja Luka: Grad za automobile ili građane?
8222
single,single-post,postid-8222,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
IMG_2193-2

Banja Luka: Grad za automobile ili građane?

Posted by czzs in Saopštenja, Vijesti

Okrugli sto na temu ”Stanje nemotorizovanog saobraćaja i njegovo unapređenje” održao se u utorak, 19.09.2017. godine u prostorijama Organizacije amputiraca UDAS Republike Srpske u organizaciji Centra za životnu sredinu povodom Evropske sedmice mobilnosti koja se obilježava od 16-22. septembra 2017. godine. Sutra 22.9.2017. godine povodom Svjetskog dana bez automobila, sa početkom okupljanja u parku Petar Kočić od 17.15 časova i startom od 18.00 časova počinje 16. po redu banjalučka biciklijada „Dva su točka dovoljna“.

Banjaluka je u posljednjih 20 godina doživjela veliku ekspanziju izgradnje stambeno-poslovnih objekata, iako nije imala važeći Urbanistički plan te su se regulacionim planovima vrlo često preusko sagledavale površine na kojima se planira izgradnja. U svom tom haosu izgradnje na svakom koraku i na svakoj površini, saobraćaj je pretrpio najveći negativni uticaj. Javne površine, pješačke i biciklističke komunikacije su ispresjecane, devastirane, degradirane i za sada ne postoji plan njihove revitalizacije.

IMG_2191-2

„Lica sa invaliditetom u gradu Banjaluka imaju mnogo fizičkih barijera koje postoje na trotoarima, ispred javnih institucija, banaka, apoteka i sličnim mjestima, što onemogućava slobodno kretanje lica sa invaliditetom. Mnoge rampe i prilazi nisu u potpunosti završene ili su neadekvatno obilježene što dodatno otežava kretanje lica sa invaliditetom. Jedan od problema je i zloupotreba obilježenih parking mjesta namijenjenih za vozila koja su obilježena sa Znakom pristupačnosti kod tržnih centara i na javnim parkinzima. Neophodno je uraditi kampanju o podizanju svijesti građana kako bi smanjili zloupotrebu ovih parking prostora namijenjenih za lica sa invaliditetom koja posjeduju Znak prostupačnosti“, izjavio je Željko Volaš, predsjednik Organizacije amputiraca UDAS RS.

IMG_2201-2

Goran Pivašević, arhitekta i aktivista je dodao „Tema prezentacije „Pješački saobraćaj“ koju sam imao bazira se na osnovnoj svakodnevnoj funkciji svakog čovjeka, a to je kretanje. Iako možda mnogi od nas pješaka ne osjeća direktne poteškoće kretanja u gradu, svakodnevno smo izloženi fizičkim preprekama koje zaobilazimo na površinama namjenjenih isključivo pješacima, a to su trotoari. Ove prepreke najviše osjećaju osobe sa invaliditetom, a sa njima stariji i bolesni građani, a na kraju i fizički potpuno zdrave osobe. U kršenju regulativa učestvujemo apsolutno svi – od planera i projektanata, preko nadležnih institucija i na kraju sami građani. Ovo je već ogroman korak, okupiti sve ove ljude na jednom mjestu i biti direktan pokretači promjena“.

Na okruglom stolu pored predstavnika udruženja koja se bave pitanjima osoba sa invaliditetom prisustvovali su i saobraćajni inspektor Policijske uprave Banjaluka Milan Salamadija, Šef odsjeka za saobraćaj u Odjeljenju za saobraćaj i puteve Slavko Davidović, predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milan Ilić, vršilac dužnosti Načelnika u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove Petar Bilčar te vršilac dužnosti Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

IMG_2178-2
„Automobil još uvijek predstavlja primarno prevozno sredstvo po kojem se koncipira saobraćajna mreža te se planiraju prateće površine oko stambeno-poslovnih objekata. Pored nemotorizovanog saobraćaja, korisnici javnog prevoza još uvijek nisu svjesni šta ustinu znači efikasan i pouzdan javni prevoz te još uvijek gube mnogo vremena koristeći ponudu koju imaju, a koja je neefikasna zahvaljujući upravo davanju prednosti individualnom motornom saobraćaju. Želim još jednom naglasiti koliko je važno za grad kao što je Banjaluka da se ulaže u infrastrukturu za ovaj vid transporta“, zaključio je Tihomir Dakić, koordinator programa Transport u Centru za životnu sredinu.

Ovogodišnje aktivnosti povodom Evropske sedmice mobilnosti podržali su Fondacija Heinrich Boll, EU Info Centar BiH i Organizacija amputiraca UDAS RS.

21 Sep 2017