CZZS | Apel za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine
5299
single,single-post,postid-5299,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
Rijeka Sutjeska, NP Sutjeska

Apel za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine

Posted by czzs in Saopštenja

Centar za životnu sredinu i međunarodna organizacija International Rivers pozivaju na zaštitu visoko vrijednih rijeka u Bosni i Hercegovini, koristeći 22. mart, Svjetski dan voda, da aktuelišu ovo pitanje.

 

Bosna i Hercegovina je zemlja kvalifikovana kao jedna od najbogatijih u Evropi, pa čak i u svijetu, po svojim vodenim resursima. Svjetski institut za resurse je 2013. godine objavio istraživanje sa rangiranjem riječnih slivova[1], vrjednujući Bosnu i Hercegovinu kao zemlju sa veoma bogatim i izdašnim rijekama, što će biti od presudnog značaja u budućnosti. Međutim, upravljanje vodama u BiH je na veoma lošem nivou i većina vodenih tijela se suočavaju sa zagađenjem, nezakonitim nasipima i obaloutvrdama, planovima za hidroelektrane i drugim problemima.

Jedna od dugoročno najvećih prijetnji dolazi od planova za izgradnju novih hidroelektrana, što upravo pokazuje nedostatak dogotrajnih, održivih i strateških pristupa prema zaštiti i mudrom korištenju rijeka.

 

“Žurba za neodrživim ekonomskim profitom je jasna iz mnogobrojnih i iracionalnih planova za hidroenergetske projekte, čak i u zaštićenim područjima, kao što je slučaj sa planiram hidroelektranama na rijekama Sutjeska i Hrčavka u Nacionalnom parku Sutjeska”, izjavila je Natasa Crnković, Predsjednica Centra za životnu sredinu, te dodala „Voda je neophodan resurs, koji moramo sačuvati potomcima, kako zbog pitke vode, tako i zbog njene važnosti za poljoprivredu, industriju, turizam i uostalom bilo kakve ljudske aktivnosti. Razvoj ne smije da podrazumijeva uništavanje najvrijednijih rijeka u BiH kao što su Sana, Una, Vrbas, Neretva i druge manje, ali dobro očuvane rijeke“.

IR_logo

Zachary Hurwitz iz International Rivers dodaje „Računanje svih troškova koje hidroelektrane imaju, od socijalnih, ekoloških, klimatskih do ekonomskih može ilustrativno pokazati da hidroelektrane nisu najjeftinija energetska opcija. Dugoročni pristupi u planiranju upravljanja vodim resursima i energijom, kao što su planiranje integralnih resursa i upravljanjena vodotocima, su sigurno u najboljem interesu za Bosnu i Hercegovinu“.

 

www.internationalrivers.org

 

 

 

Za više informacija, molimo Vas kontaktirajte:

Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu

e-mail: natasa.crnkovic@czzs.org

tel: 051/433-142

mob: 065/604-438


21 Mar 2014