CZZS | Analiza – Ko ima koristi od korupcije na visokom nivou u energetskom sektoru Jugoistočne Evrope?
6042
single,single-post,postid-6042,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
South East Europe Sustainable Energy Policy

Analiza – Ko ima koristi od korupcije na visokom nivou u energetskom sektoru Jugoistočne Evrope?

Posted by czzs in Vijesti

 

Korupcija na visokom nivou u energetskom sektoru ima negativan uticaj na zemlje Jugoistočne Evrope. Ova pojava je dovela do gubitka desetina miliona eura u poslednjih par decenija u sedam zemalja regije. Analiza „Pobjednici i gubitnici – ko ima koristi od korupcije na visokom nivou u energetskom sektoru u Jugoistočnoj Evropi“ donosi nekoliko slučajeva iz regije.

Nevladine organizacije koje su napisale ovu analizu su pozvale institucije Evropske unije da reformu energetskog sistema u Jugoistočnoj Evropi postave za jedan od prioriteta. “Evropska unija mora obratiti posebnu pažnju na događanja u energetskom sektoru, uključujući privatizaciju i tendere za nove projekte, kao i da nadgleda planove država za nove investicije, koji često nisu u skladu sa potrebama održive energetske budućnosti”, izjavio je Garret Tankosić Kelly, direktor fondacije SEE Change Net.

U analizi su sumirani slučajevi korupcije na visokom nivou koji su pogodili energetske sektore u zemljama bivše Jugoslavije i Albanije, ilustrujući kako je korupcija velika prepreka ovim državama na putu ka energetskoj održivosti. Između ostalih, u izvještaju se može pročitati slučaj u koji je bio upleten bivši premijer Hrvatske, Ivo Sanader, koji je osuđen za primanje mita od deset miliona eura od Mađarske kompanije MOL da bi ovoj kompaniji obezbijedio privilegovanu poziciju na hrvatskom tržištu, te o navodnoj masovnoj korupciji među menadžmentom Elektroprivrede Srbije, što je dovelo do katastrofalnog stanja u ovoj državnoj kompaniji.

Marko Prelec, Izvršni direktor organizacije Balkans Policy Research group i vodeći autor Analize: “Korupcija na visokom nivou i slabe institucije su ozbiljne prepreke na putu ka održivoj energetskoj budućnosti Jugoistočne Evrope”

“Mi, kao društvo ne želimo da tolerišemo krađu naše budućnosti. Korupcija u energetskom sektoru može u potpunosti da izmijeni pejzaž jedne zemlje”, zaključio je Dejan Milovac iz organizacije koja se bori protiv korupcije – MANS, iz Crne Gore.

Cijeli izvještaj možete preuzeti ovde.

SEE SEP je program finansiran od strane Evropske unije u okviru kojeg se planira korištenje zagovaranja utemeljenog na činjenicama koje će omogućiti organizacijama civilnog društva da prevaziđu proteste i reaktivno djelovanje kroz omogućavanje zagovaranja razvoja politika energetskog sektora u Jugoistočnoj Evropi na način koji štiti građane a okrenut je ka vrijednostima Evropske unije. Ključna komponenta SEE SEP projekta je razvijanje javno dostupnog energetskog modela koji će dozvoliti nadležnim da vide uticaje njihovih trenutnih i planiranih politika. Na projektu sarađuje 17 organizacija iz Albanije, Makedonije, Kosova, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, te partneri iz zemalja EU.

11 Jan 2015