CZZS | Akcija povodom Dana planete Zemlje – Energija iz uglja je skupa, prljava i otrovna
5370
single,single-post,postid-5370,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
20140422_131217

Akcija povodom Dana planete Zemlje – Energija iz uglja je skupa, prljava i otrovna

Posted by czzs in Saopštenja

Dan planete Zemlje je dan na koji se još od 1970. godine širom svijeta provode aktivnosti sa ciljem da se ukaže na probleme ugrožavanja životne sredine i pošalju poruke odgovornim institucijama i pojedincima. [1]

Aktivisti Centra za životnu sredinu i Helsinškog parlamenta građana su danas u Ugljeviku, Tuzli i Stanarima obilježili Dan planete Zemlje organizujući akciju ispred termoelektrana Ugljevik, Tuzla i Stanari koja je u izgradnji. Cilj akcije je bio da se zainteresovanim predstavnicima medija predstavi publikacija “Skupa, prljava, otrovna – energija iz uglja i njene mračne tajne”, koja govori o opasnostima proizvodnje energije iz uglja.

[Igor Kalaba] „Ovom publikacijom smo željeli da predstavimo aspekte proizvodnje energije iz uglja o kojima se u javnosti malo ili nikako ne govori. Predstavnici vlasti koji promovišu projekte novih termoelektrana na ugalj pretjeruju u ocjenama pozitivnih strana tih projekata, dok negativne umanjuju ili ih najčešće uopšte ne pominju. Ovdje prije svega mislim na posljedice po zdravlje ljudi, ponajprije najmlađih i najstarijih, koji su najosjetljiviji na zagađenja vazduha. Zdravstvena šteta takođe rezultira i finansijskim troškovima liječenja i izgubljenih radnih dana.“

Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle je prošle godine objavio analizu u kojoj su izneseni podaci da bi postojeći i planirani novi pogoni termoelektrana u Tuzli i Banovićima u periodu 2015-2030. godine izazvali gubitak od 39 260 godina očekivanog životnog vijeka, brojne smrtne slučajeve i ukupnu finansijsku štetu u iznosu od 810 miliona evra.[2] Takođe, organizacija HEAL je objavila najširu studiju takve vrste do sada, gdje termoelektrane na ugalj u Evropi godišnje uzrokuju 23 300 preranih smrti i gubitak od 54,7 milijardi evra[3].

Publikacija “Skupa, prljava, otrovna – energija iz uglja i njene mračne tajne”, u tri poglavlja detaljnije govori o ekonomskim i zdravstvenim posljedicama rudarenja i spaljivanja uglja, ali i o međunarodnim obavezama koje je BiH preuzela u oblasti smanjenja uticaja na klimatske promjene. Ovakve aktivnosti koje provode vlasti u mnogim slučajevima krše preuzete obaveze ili onemogućuju njihovo ispunjavanje, što ponovo može uzrokovati različite vrste sankcija po BiH i entitete.

[Miodrag Dakić] “Planovi za izgradnju novih termoelektrana su sve bliže realizaciji u oba entiteta. U Republici Srpskoj TE Stanari je u izgradnji još od maja prošle godine, a neki pripremni radovi za TE Ugljevik 3 su takođe završeni. U FBiH tenderska procedura za novi blok TE u Tuzli je privedena kraju a nedavno je pokrenuta za TE u Banovićima. Ovi projekti se provode uprkos činjenici da nisu sprovedena adekvatna istraživanja o tome kako će uticati na životnu sredinu i zdravlje građana u BiH, te da je prilično izvjesno da će ovi objekti kada budu izgrađeni gotovo sigurno kršiti pravila EU o uticaju na životnu sredinu. Potpuno je nerazumno i neodgovorno, prema sadašnjim i budućim generacijama, ovako dugoročne i potencijalno izuzetno štetne projekte sprovoditi na osnovu paušalnih procjena tehnoloških, zdravstvenih i ekonomskih prednosti i rizika. Takođe, treba navesti da je cijeli proces, a posebno izdavanje koncesija, izvršeno na krajnje netransparentan način. Nadamo se da će ova brošura svima koji je pročitaju približiti ovu temu, te ih podstaći da nam se pridruže u našim zahtjevima za čistu i održivu energiju i budućnost u BiH”.

Akciju je podržao Helsinški parlament građana kroz projekt „X-Press“ koji finansira Evropska unija, a pluća koja simbolizuju uticaj termoelektrana na zdravlje ljudi se koriste uz podršku globalne kampanje „Cough4Coal“[4] koja za cilj ima podizanje svijesti o štetnosti energije iz uglja. Pluća je izradila umjetnička grupa Tools for Action.

Centar za životnu sredinu kroz kampanju „Stop prljavoj energiji – jer budućnost je obnovljiva“, informiše javnost o neodgovornim i štetnim aktivnostima koje provode vlasti u BiH u pogledu razvoja energetskih projekata. Kampanju provodimo u saradnji sa Centrom za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Brosuru u PDF formatu možete preuzeti ovdje, a za štampanu verziju nam se možete obratiti putem elektronske pošte na igor.kalaba@czzs.org

Za više informacija:

Miodrag Dakić, Koordinator programa Energija i klimatske promjene

miodrag.dakic@czzs.org, 051 433 142, 066 475 444

Igor Kalaba, Koordinator kampanje “Stop prljavoj energiji – jer budućnost je obnovljiva”

igor.kalaba@czzs.org, 051 433 142, 065 860 796

 

[1] http://www.earthday.org/

[2]http://ekologija.ba/userfiles/file/Uticaj%20termoelektrana%20na%20zdravlja%20stanovnistva.pdf

[3] http://www.env-health.org/IMG/pdf/heal_report_the_unpaid_health_bill_how_coal_power_plants_make_us_sick_final.pdf

[4] https://www.facebook.com/cough4coal?fref=ts

22 Apr 2014